Kosmos 10 - Ordforklaringer

A
abort – en avbrytelse av svangerskapet. Man skiller mellom spontanabort og fremprovosert abort.
Aids – en dødelig tilstand hvor immunsystemet har sviktet og hvor kroppen ikke har noe forsvar mot livstruende infeksjoner.
allianse – en avtale som skal være til gjensidig nytte for alle avtalepartnere.
Al-Qaida – et nettverk av sunnimuslimske fundamentalister som regnes til retningen jihad salafi (kamp for tradisjonene). Ordet «al-Qāidah» er arabisk og betyr «basen».
Amnesty International – en verdensomspennende organisasjon som jobber for at de grunnleggende menneskerettighetene skal være oppfylt for alle.
analfabet – en person i moden alder som ikke kan lese eller skrive på noe språk.
angrepille – (nødprevensjon) er prevensjon som brukes etter at et samleie er gjennomført.
antikommunist – en person som ikke liker kommunistisk politikk og kommunistiske regimer.
apartheidpolitikk – den rasistiske politikken som ble praktisert i Sør-Afrika fra 1948 til 1994.
arbeidsinnvandring – en betegnelse på mennesker som flytter inn i et land for å jobbe eller søke arbeid. arbeidskraft – de som jobber i en bedrift, fabrikk, organisasjon og lignende.
arbeidsleir – (konsentrasjonsleir) en leir for samling av bestemte grupper av personer, f.eks. etniske grupper. Begrepet brukes mest i forbindelse med leire hvor de internerte holdes fanget uten lov eller dom.
arbeidsløshet – oppstår når det er et større tilbud av arbeidskraft enn det som etterspørres.
arrangert ekteskap – et ekteskap der valget av ektefelle blir gjort av andre enn de to som skal gifte seg. For at et ekteskap skal kunne kalles arrangert, er det en forutseting at de to vordende ektefeller uten tvang takker ja til at andre skal finne en ektefelle for seg, og at en også etter å ha møtt hverandre sier ja til å inngå ekteskapet.
assimilere – gjøre lik
asylsøker – en person som ankommer et annet land uten på forhånd å være anerkjent som flyktning og søker asyl.
Attac – (fr. Association pour la Taxation des Transactions pour l‘Aide aux Citoyens) er en internasjonal organisasjon som har som hovedmål å innføre skatt på valutatransaksjoner.

B
Balkan – en halvøy som danner det sørøstlige hjørnet av Europa.
barnearbeid – ansettelse av barn under en gitt alder bestemt av lov.
befolkningspyramide – en figur som viser hvor mange mennesker det finnes, etter alder og kjønn, innen et fastsatt område, vanligvis et land.
Berlinmuren – var en 45,1 km lang fysisk sperre av betong, piggtråd og elektriske gjerder satt opp av de østtyske myndighetene i DDR i 1961. Muren falt 9. november 1989, under den demokratiske revolusjonen mot diktaturet i DDR.
bistand – hjelp, støtte. Økonomiske overføringer og annen hjelp til utviklingsland.
BNI – (Bruttonasjonalinntekt) et mål på et lands samlede inntekter. Bruttonasjonalinntekt er summen av bruttonasjonalproduktet (BNP), netto formuesinntekter fra utlandet og netto lønnsinntekter til privatpersoner fra utlandet.
BNP – (Bruttonasjonalproduktet) viser verdien av alt som produseres i et land i en viss periode, vanligvis et år, og omfatter verdiskapingen i all markedsrettet næringsvirksomhet, offentlig forvaltning og ideelle organisasjoner. Målet for BNP per innbygger brukes ofte som et mål på velstandsnivået i et land. Begrepet økonomisk vekst brukes som oftest som vekst i BNP.
borgerkrig – en indre krig i en nasjon mellom landets innbyggere.
budsjett – en oppstilling over forventede inntekter og kostnader.
bærekraftig utvikling – en samfunnsutvikling som imøtekommer dagens konsumbehov uten å ødelegge mulighetene for kommende generasjoner til å få dekket sine.

C
Camp David-avtalen – en avtale undertegnet 17. september 1978 som innebar en overenskomst om fred i Midtøsten. USAs president Jimmy Carter ledet de hemmelige forhandlingene som varte i tolv dager mellom Egypts president Anwar Sadat og Israels statsminister Menachem Begin. Avtalen fikk navn etter stedet de foregikk på, Camp David, som er bedre kjent som den amerikanske presidentens landsted.
CO2 – (karbondioksid, også kalt kullsyre) en forbindelse hvor molekylene er satt sammen av ett karbon- og to oksygenatomer med kjemiske formel, CO2.
Cubakrisen – en betegnelse som refererer til en konfrontasjon mellom Sovjetunionen og USA i 1962. Bakgrunnen var Sovjets utplassering av raketter med atomladninger på Cuba. Den mest anspente perioden begynte den 16. oktober, da president John F. Kennedy fikk se bevis av sovjetiske installasjoner for avfyring av atomvåpen. Perioden varte i 12 dager da den sovjetiske lederen Nikita Khrusjtsjov beordret at installasjonene skulle demonteres. Cubakrisen oppfattes som den perioden hvor den kalde krigen var nærmest å utvikle seg til en atomkrig.

D
datterselskap – et selskap som er stiftet, eid og/eller kontrollert av et annet selskap («morselskapet»).
demografi – den vitenskapelige betegnelsen på befolkningslære. Det er studiet av befolkningenssammensetning og størrelse på et gitt tidspunkt, samt utviklingen av populasjonen.
demokrati – en styreform som baserer seg på at folket bestemmer hva slags politikk som skal føres i et land. Ordet betyr folkestyre. Vanligvis benyttes begrepet i en noe snevrere betydning, der det betegner et system som det man har i de fleste vestlige land i dag, der folket stemmer inn representanter i en riksforsamling samtidig som man har visse grunnleggende rettigheter i form av ytringsfrihet, eiendomsrett, politisk frihet og likestilling. Dette kalles også et liberalt demokrati.
digitalisere – gjøre noe digitalt
diktatur – en styremåte der makten ligger hos én enkelt person eller hos en liten gruppe personer. Det er ulike former for diktatur. Eksempler på diktatur kan være, enevelde (enmannsdiktatur), totalitært diktatur, hvor det er nesten total frihetsopphevelse og autoritært diktatur, hvor innbyggerne kan komme med meningsytringer, men har liten eller ingen handlingsfrihet.
diskriminere – gjøre forskjell på, behandle urettferdig
dominoteori – en amerikansk geopolitisk teori fra siste halvdel av 1900-tallet. Dominoteorien gikk ut på at hvis et land kom under kommunistisk styre, ville nabolandene også følge etter (slik som når alle dominobrikkene faller hvis du kun dytter én).
dødsrate – antall døde pr. 1000 innbyggere i løpet av et år.

E
EFTA – (Det europeiske frihandelsforbund; engelsk: European Free Trade Association) ble opprettet 4. januar 1960 (i kraft for Norge 3. mai 1960) som et alternativ til Det europeiske økonomiske fellesskap (i dag Den europeiske union (EU)). Traktaten ble undertegnet i Stockholm. De eneste EFTA-medlemmene som ikke har blitt innlemmet i EU siden, er Norge, Sveits, Island og Liechtenstein, hvorav bare Norge og Sveits er stiftermedlemmer. Hovedkvarteret ligger i den sveitsiske byen Genève. På ministermøtet i Vaduz 21. juni 2001 ble Stockholmskonvensjonen avløst av Vaduzkonvensjonen, i kraft 1. juni 2002. Denne konvensjonen omhandler samarbeid ikke bare på frihandelsområdet, men på en hel rekke områder.
eksport – utførsel og salg av varer og tjenester til utlandet. Det er det motsatte av import, og virker positivt inn på bruttonasjonalproduktet.
ekteskap – en sosial og juridisk, ofte også religiøs og åndelig, samlivspakt mellom to personer.
ekstrem fattigdom – det å leve på under én amerikansk dollar (cirka seks kroner) om dagen.
emigrant – en person som forlater sitt bosted for å bosette seg utenlands.
emigrere – flytte til et annet land, utvandre.
energi – evnen til å utføre arbeid. Standard vitenskapelig (SI) måleenhet for energi er joule (J). Energi kan også måles i kalorier (cal) eller kilokalorier (kcal). I sammenheng med elektrisitet brukes målenheten kilowatt-timer (kWh).
ETA – (Euskadi Ta Askatasuna, som betyr Baskerland og dets frihet) en illegal baskiskseparatistbevegelse. ETA ble grunnlagt høsten 1959 basert på ønsker om å skille de baskiske områdene i Spania og Frankrike fra de respektive land og danne en selvstendig stat.
etnosentrisme – betyr at man vurderer andre samfunn ut i fra sitt eget. Dette kan være levealder, BNP, demokrati osv. De andre vil gjerne, men behøver ikke, fremstå som mindreverdige. En innvending mot dette synet vil være at ethvert samfunn har sitt eget syn på hva som er bra/dårlig osv.
ettbarnspolitikken – den vestlige beskrivelse av den kinesiske politikken for Jìhuà Shēngyù, «planlegging av fødsler». Denne politikken ble i Folkerepublikken Kina utviklet som en lovpålagt og strengt håndhevet familieplanlegging fra årene 1979/81 og fremover. Hensikten var å bremse landets befolkningsvekst. Det er regjeringsorganet Den nasjonale kommisjon for befolknings- og familieplanlegging som har ansvar for de strategier som følges. Strengt tatt dreier det seg om en noe differensiert politikk. For eksempel tillates minoritetsgrupper og folk i, etter kinesiske mål, utkantstrøk, to barn.
EU (Den europeiske unionen) – et traktatfestet statsforbund inngått mellom 27 demokratiske nasjonalstater i Europa.
euro – den Den europeiske unions (EU) myntenhet. Én euro (cirka åtte kroner) tilsvarer hundre cent.
Europabevegelsen – en internasjonal organisasjon som arbeider for tanken om en europeisk samling.
EØS – er det europeiske økonomiske samarbeidsområde.
EØS-avtalen – avtalen som regulerer samhandel og andre økonomiske forhold mellom EU og EFTA-landene. Avtalen innebærer at EFTA-landene som har sluttet seg til avtalen, deltar på lik linje med EU-landene i det indre marked. Dermed underordner de seg EUs regler om konkurranse og de fire friheter – fri utveksling av varer, tjenester, arbeidskraft og kapital.

F
fagforening – en sammenslutning av arbeidstakere innenfor samme industrigren eller fag. En fagforening tar vare på interessene til en yrkesgruppe.
Fairtrade – (rettferdig handel) er handel som sikrer varenes produsenter et minstemål av rettigheter. Blant disse rettigheter er vanligvis en garantert minstelønn, krav på lønn ved sykdom eller graviditet, forsikring mot arbeidsulykker og retten til å danne fagforeninger
Fellesprogrammet – en felles politisk plattform som opprinnelig ble lansert av de fire største politiske partiene ved andre verdenskrigs slutt, Arbeiderpartiet (A), Høyre (H), Venstre (V) og Bondepartiet (Senterpartiet) (B). Programmet fikk senere støtte av de to andre partiene, Norges Kommunistiske Parti (NKP) og Kristelig Folkeparti (KrF).
flerkulturell – som består av flere kulturer
flernasjonale selskap – selskaper som driver produksjon av varer eller tjenester i minst to land. De fleste større selskaper med kjente merkenavn er multinasjonale (f.eks. McDonald’s, Coca-Cola).
flyktningleir – en midlertidig leir som tar imot flyktninger. De bygges som regel avmyndigheter, FN, internasjonale organisasjoner (slik som Røde Kors) eller ikke-statlige organisasjoner. Opptil hundretusenvis av mennesker kan bo i enkelte av de største leirene.
FNs konvensjon om barns rettigheter – en traktat om menneskrettigheter som omhandler sivile, politiske, økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter til barn. Konvensjonen definerer et barn som et menneske under 18 år, så fremst ikke en annen grense for voksen alder er anerkjent av landets lover. Loven ble signert av FNs generalforsamling den 20. november 1989 og trådte i kraft den 2. september 1990. Konvensjonen er akseptert av 194 land, herav alle FNs medlemsland med unntak av Somalia og USA. To valgfrie tilleggsprotokoller ble vedtatt den 25. mai 2000. Den første valgfrie protokollen begrenser barns deltagelse i væpnede konflikter. Den andre protokollen forbyr salg av barn, barneprostitusjon og barnepornografi. Begge protokollene er akseptert av mer enn 120 stater. Konvensjonen, såvel som begge tilleggsprotokollene, er inkorporerte i den norske Menneskerettighetsloven av 1999.
FNs sikkerhetsråd – er ifølge FN-pakten FNs handlingsorgan, og er det organet med mest makt innen hele FN, ettersom det kun er Sikkerhetsrådet som kan utstede fredsbevarende styrker. Alle medlemsland må følge rådets vedtak. Stormaktene Amerikas forente stater, Frankrike, Folkerepublikken Kina, Russland og Storbritannia(som er faste medlemmer) har vetorett og kan forhindre foreslåtte vedtak. Norge har vært medlem av Sikkerhetsrådet fire ganger, i periodene 1949–50, 1963–64,1979–80 og 2001–02. Dessuten har Norge i en årrekke stilt militære styrker til rådighet for FNs fredsbevarende styrker som er underlagt Sikkerhetsrådet.
folketall – antall innbyggere i f.eks. en kommune eller et land.
folketrygd – en obligatorisk forsikrings- og pensjonsordning for alle. Ordet folketrygd kan også brukes om pengene som blir utbetalt ved denne trygdeordningen. Den første statsstyrte folketrygden ble implementert av Tyskland i 1889 av kansler Otto von Bismarck. Folketrygd ble innført i Norge under navnet Folketrygden i 1967. I dag er systemet innført i alle industriland.
fordom – en holdning eller oppfatning basert på mangelfull kunnskap. Begrepet brukes vanligvis i en negativ beskrivelse av personers holdning basert på gruppetilhørighet. Det kan da gjøres seg utslag i diskriminering.
fri konkurranse – en markedsform der prisen fastsettes i samspill mellom tilbud og etterspørsel
frigjøring – det å gjøre seg fri, uavhengig. F.eks. et lands frigjøring og kvinnefrigjøring.
frihandel – et økonomisk system hvor handelen mellom borgere fra ulike stater foregår uten noen form for tollrestriksjoner eller andre hindringer. I motsetning til frihandel regnes ofte proteksjonisme, et system hvor man begrenser import og beskytter innenlandsk produksjon.
fruktbarhet – evne til å få avkom
fødselsoverskudd – overskudd av fødte i forhold til døde i en bestemt befolkningsgruppe i et visst tidsrom
fødselsrate – levendefødte i et år pr. 1000 avmiddelfolkemengden

G
GATT – (General Agreement on Tariffs and Trade) en internasjonal handelsavtale som ble undertegnet i 1947. I 1994 ble avtalen revidert, og omfattet deretter landbruksvarer, tjenester og immaterielle rettigheter. Den nye avtalen, som ble tilsluttet av 125 stater, opprettet Verdens handelsorganisasjon (WTO) som erstatter for GATT.
Gazastripen – en smal landstripe på øst-kysten av Middelhavet. Gazastripen kalles ofte bare Gaza (som også er navnet påden største byen i området). Arealet er på 360 km², og innbyggertallet er1,4 millioner. Gazastripen bebos av palestinere og ble tidligere styrt av Den palestinske selvstyremyndigheten. Nå er det imidlertid Hamas som sitter med kontrollen over Gazastripen. Flertallet av innbyggerne er flyktninger fraden arabisk-israelske krig i 1948 og deres etterkommere.
Genève-konferansen – (26. april–21. juli 1954) en fredskonferanse mellom en rekke land med sikte på å få avsluttet stridighetene i Fransk Indokina og Korea.
glasnost – (russisk, kan oversettes til «åpenhet») er et ord som først ble tatt i bruk av Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov på slutten av 1980-tallet.
global – som gjelder hele jordkloden og alle som bor der, verdensomspennende
globalisere – gjøre global
Golfkrigen – en FN-autorisert krig mellom Irak og en USA-ledet koalisjonsstyrke fra 34 land. Mandatet var å kaste ut irakiske styrker fra Kuwait som Irak under ledelse av Saddam Hussein hadde okkupert og annektert i august 1990. Majoriteten av koalisjonsstyrkene kom fra USA og Storbritannia. Krigen varte fra 2. august 1990 til 28. februar 1991.
grunnbehov – betegnelse for behov som mennesker i første rekke søker å få dekket – som mat, rent drikkevann, helse, klær og bolig. Begrepet har med tiden blitt utvidet til også å omfatte utdanning, gode sanitærforhold, rett til å delta i beslutningsprosesser og grunnleggende menneskerettigheter.

H
handelsavtale – avtale mellom to el. flere stater om vilkårene for innbyrdes varebytte
handelsbalanse – er differansen mellom et lands eksport og import av varer og tjenester.
handelsboikott – betyr et land unnlater å ha økonomiske forbindelser med et annet land som det vil tvinge til å innfri bestemte krav
HDI – (Human Development Index) brukes på en mer nøyaktig måte ennbruttonasjonalprodukt (BNP) for å måle velstand i ulike land. Mens BNP måler landets produksjon av varer og tjenester, gir HDI et noe mer riktig bilde av velstand, da HDI i tillegg til BNP per innbygger måles ut fra sosiale faktorer, bl.a. forventet levealder og utdanningsnivå. Landene som måles deles opp i tre kategorier; høyt, middels og lavt utviklede land.
helsevesen – alle offentlige og private tilgjengelige helsetjenester til innbyggerne
heterofil – en person som blir romantisk og/eller seksuelt tiltrukket av det motsatte kjønn
hijab – er arabisk for substantivet «dekke». Ordet «hijab» brukes hovedsakelig om hodeplagget båret av muslimske kvinner.
hiv – er et humant immunsviktvirus (fra eng. Human Immunodeficiency Virus). Også et såkalt lentivirus av retrovirusfamilien som forårsaker ervervet immunsviktsyndrom – bedre kjent som Aids.
homofili – en seksuell orientering karakterisert av romantisk og/eller seksuell tiltrekning til personer av ens eget kjønn
høykonjunktur – periode med sterk økonomisk vekst, oppgangstid

I
ideologisk – som gjelder ideologien
i-land – (industriland) et land som gjennom en sterk, mangfoldig og teknologisk avansert økonomi har en forholdsvis høy levestandard. De fleste land med et høyt brutto nasjonalprodukt (BNP) pr. innbygger regnes som industrinasjoner
IMF – (engelsk: International Monetary Fund) en organisasjon med 187 medlemsland som jobber for å fremme internasjonalt pengesamarbeid, ordnede valutaforhold, stabil økonomisk vekst, høy sysselsetting, samt å yte finansiell bistand til fattige land.
import – kjøp, innførsel
industrialisering – betegnelsen på å gå over fra manuelt til automatisert og maskineltarbeid. Utviklingen innen industriteknikken har endret industriens produksjon gjennom mekanisering- og automatiseringsprosesser, en teknikk- og teknologiprosess som drives frem gjennom endringer som kommer av ny kunnskap. Omskifting fra trekull til steinkullgjorde at man kunne lage bedre stål, som igjen var med på eskalere hele industrialiseringsprosessen
industrielle revolusjon – den massive sosiale, økonomiske og teknologiske forandringen, som ble innledet med utvikling av arbeidseffektiviserende maskineri. Man pleier ofte å dele den industrielle revolusjon i to perioder: Den første, som stort sett er knyttet til Storbritannia mot slutten av 1700-tallet, og den andre, som spredte seg videre til Tyskland og USA utover 1800-tallet.
inflasjon – vedvarende vekst i det generelle prisnivået. Inflasjon er det samme som et fall i verdien av penger, det vil si at man får mindre varer enn før for en bestemt pengesum.
infrastruktur – den underliggende strukturen som trengs for å få samfunnet til å fungere. Dette innbefatter blant annet veier og gater, flyplasser, havner telekommunikasjonsmidler vann- og avløpsnett (kloakkanlegg) og avfallshåndtering.
inntekt – enhver fordel vunnet ved arbeid, kapital eller virksomhet (samt pensjon, føderåd og livrente)
innvandring – (immigrasjon) det å bosette seg i et fremmed land
integrere – innlemme, innpasse i et hele
Internett – et verdensomspennende datanettverk. Danner basisen for en rekke kommunikasjonstjenester. De viktigste er World Wide Web, e-post, chat, filoverføring, IP-telefoni og videosamtale.
intifada – et arabisk uttrykk for opprør eller motstand.
IRA – (Irish Republican Army) en irskparamilitær bevegelse som kjemper for en samlet irsk republikk uavhengig av Storbritannia.

J
jappetida – en periode i norsk næringsliv og samfunnsliv som varte omtrent fra 1983 til november 1987. Navnet kommer fra den engelske forkortelsen «YAP» – «Young Aspiring Professional». Det var nå en stor fremvekst av ambisiøse, dynamiske og individualistiske mennesker, med holdninger som mer enn tidligere handlet om personlig gevinst – kjent som japper.
jernteppe –et begrep under den kalde krigen som refererte til delingen av Europa i en vestlig, demokratisk del, og en østlig, Sovjetkontrollert kommunistisk del.

K
kapitalisme – et økonomisk system hvor formue og produksjonsmidler er privateid enten alene eller sammen med andre.
KGB – (fra russisk «Komiteen for statlig sikkerhet») var etterretningstjenesten og sikkerhetspolitiet i Sovjetunionen.
kjernefamilie – en husstand bestående av foreldre og barn. En kjernefamilie er en del av en større slekt.
kjønnslemlestelse – omskjæring av kvinner; innebærer ødeleggende inngrep på de kvinnelige kjønnsorganene. En av grunnene er å kontrollere jentenes sekusalitet
klima – typisk værmønster på et sted
klimaendringer – variasjoner av jordens globale, eller regionale, klima over lange tidsperioder
kollektivisere – gjøre til felleseie, opprette (statlig) fellesdrift
kolonisere – grunnlegge koloni, gjøre til koloni
kommunisme – politisk ideologi basert på prinsippet om felleseie av mest mulig av et samfunns ressurser, særlig de økonomiske.
komparative fortrinn – et begrep innenfor internasjonal økonomi som forklarer hvorfor det kan være fordelaktig for to land å handle, selv om en av disse kan være bedre til å produsere alle varer og tjenester billigere enn det andre landet.
kondom – et prevensjonsmiddel i form av et slags futteral, ofte laget av latex, som dekker mannens penis under samleie. Kondom reduserer risikoen for graviditet og for å få kjønnssykdommer som klamydia, gonoré, syfiliseller hiv.
konkurranseutsetting – et begrep som betegner at tjenester og produksjon som tradisjonelt har vært levert av kommunale etater og virksomheter, ofte med monopol, blir gjenstand for åpne anbudskonkurranser hvor såvel private som offentlig eide aktører kan delta
Koreakrigen – en væpnet konflikt mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Varte fra 25. juni 1950 til 27. juli 1953.
korrupsjon – Korrupsjon skjer når en person i en betrodd stilling eller misbruker makten som ligger i stillingen eller vervet ved å oppnå enten en privat fordel eller belønning, eller urettmessig tilstreber en fordel til egen organisasjon eller firma.
kriminalitet – de handlinger som rammes av straffelovgivningen
kultur – et mye brukt, men vanskelig definert uttrykk med flere betydninger. Kultur brukes spesielt for å betegne menneskelig aktivitet i samfunnet. Kultur, i denne sammenhengen, er et samfunns eller en gruppes samlede åndelige og materielle virksomhet, ofte særlig om vitenskap, opplysning, kunst, litteratur eller religion. Kultur er også til en viss grad holdninger, verdier og normer som er rådende hos en viss gruppe mennesker eller en organisasjon.
kulturimperialisme – en kulturs dominans over en annen.
kvinnebevegelse – en bred bevegelse som har kjempet dels for kvinners rettigheter i samfunnet og dels for en endring av fastlåste kjønnsroller.
kvinnefrigjøring – sosial, økonomisk og kulturell frigjøring og likestilling av kvinnene

L
lavkonjunktur – betegner at den økonomiske aktiviteten er lavere enn en trendmessig utvikling ville tilsi.
lesbisk – et begrep brukt om ei homofil kvinne
levekår – (økonomiske, materielle) vilkår som rår i et samfunn el. i en samfunnsgruppe
likestilling – like muligheter og rettigheter for kvinner og menn.
luftforurensning – sammensetning i atmosfæren av kjemikalier, gasser, partikler, eller biologisk materiale som medfører helsefare eller ubehag for mennesker eller andre levende organismer

M
malaria – klimafeber eller koldfeber. Verdens mest alvorlige infeksjonssykdom både når det gjelder antall syke og antall døde per år. Malaria fremkalles av fire forskjellige encellede organismer.
maoist – tilhenger av maoisme, dvs. en variant av den kommunistiske ideologien som bygger på Mao Zedongs skrifter om samfunnsteori og revolusjonær strategi, og hans instituering av revolusjonær praksis.
Marshallhjelpen – se Marshallplanen
Marshallplanen – amerikansk økonomisk hjelpeprogram overfor Europa etter den annen verdenskrig. Planen ble oppkalt etter USAs utenriksminister, George C. Marshall, som i en tale i juni 1947 antydet at USA ville kunne yte økonomisk støtte i form av gaver og lån dersom de europeiske landene kunne sette opp en felles plan for den økonomiske gjenreisningen.
megaby – en by i verden som har over 10 millioner innbyggere, idag finnes det 20 megabyer. De fleste megabyene ligger i de sørlig og østlige delene av Asia.
menneskerettighet – grunnleggende rettigheter som tilkommer ethvert menneske, uansett rase, kjønn, religion eller annen status, og regulerer først og fremst forholdet mellom staten og individet.
merverdiavgift – også kjent som moms (merverdiomsetningsavgift) og VAT (value added tax), er en generell skatt på omsetning av varer og tjenester. I Norge er den alminnelige satsen 25 %.
Midtøsten – et geografisk vagt definert område med felles kulturell referanseramme. Midtøstens kjerneområde består av landene Egypt, Irak, Israel, Jordan, Libanon, Libya, Syria og det palestinske selvstyreområdet, samt landene Bahrain, Forente arabiske emirater, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia og Jemen. Ofte regnes også de øvrige arabisktalende land i Nord-Afrika (Marokko, Algerie og Tunisia) til Midtøsten; noen ganger, både kulturelt og strategisk, også Kypros, Tyrkia og Iran.
migrasjon – begrep som dekker både frivillig og tvungen, legal og illegal innvandring og utvandring.
mikrokreditt – utlånssystem bestående av små lån til fattige, men foretaksomme kunder, særlig kvinner i utviklingsland, som ikke får hjelp gjennom det vanlige banksystemet fordi de mangler sikkerhet eller stabil inntekt.
miljøbevegelsen – en løs betegnelse på organisasjoner (miljøorganisasjoner) og andre parter som arbeider profesjonelt eller ideelt med natur- og miljøvern.
miljøvern – opprinnelig en videreføring av begrepet naturvern, og omfattet også bevaring av kulturlandskaper. Dessuten omfatter også miljøvern samfunnsområder der vernebegrepet ikke har noen økologisk dimensjon, f.eks. boligmiljø, arbeidsmiljø. Ettersom begrepene har smeltet sammen, er det i dag vanlig å tale om natur- og miljøvern.
minstelønn – lønnssats som verken arbeidsgiver eller arbeidstager har adgang til å gå under, som regel fastsatt i tariffavtale.
monopol – en markedssituasjon hvor det på tilbudssiden bare opptrer én bedrift.
MUL-land – en betegnelse FN bruker på land med en lav sosial og økonomisk utvikling.
Maastrichtavtalen – traktat inngått 1991 mellom medlemslandene i det daværende EF, som omdannet EF til Den europeiske union (EU). Avtalen inneholdt enighet om en politisk union, samt en økonomisk og monetær union (ØMU). I tillegg inneholdt den planer om en felles utenriks- og sikkerhetspolitikk (FUSP). Det viste seg problematisk å gjennomføre de ambisiøse planene i Maastricht-avtalen, delvis pga. at landene ikke klarte å oppfylle kravene som avtalen forutsetter, og delvis pga. politisk motstand i de enkelte land.

N
NATO – North Atlantic Treaty Organization er en forsvarsallianse med 28 land i Europa og Nord-Amerika som medlemmer. NATO ble opprinnelig startet grunnet frykt for kommunistisk ekspansjon, men har etter den kalde krigens slutt reformert seg for å takle det nye trusselbildet. Grunnlaget for organisasjonen er Traktat for det nord-atlantiske område [1](eng The North Atlantic Treaty) som ble undertegnet av 12 land i 1949. Det nordatlantiske råd, som er organisasjonens øverste politiske beslutningstakende myndighet, møtes ukentlig.
naturlandskap – landskap som ikke er påvirket og endret gjennom inngrep fra menneskenes side i vesentlig grad, slik at de naturlige økologiske systemer er opprettholdt.
neturressurs – forekomst i naturen som mennesket kan gjøre seg (økonomisk) nytte av
NIC-land – (Newly Industrialized Countries) nyindustrialiserte land er en klassifisering av land av økonomer og statsvitere basert på ulike faktorer. NIC er land som ennå ikke er fullt utviklet, men som samtidig har nådd lenger enn utviklingsland. Det viktigste tegnet på at et land er NIC er at det har gjennomført en industrialisering, altså skiftet hovedtyngden av økonomien fra jordbruk til industri.
Nobels fredspris – en av de fem priser svensken Alfred Nobel opprettet i sitt testamente av 27. november 1895. Den deles ut av Den Norske Nobelkomite. Mottaker av den årlige prisen kunngjøres tradisjonelt i begynnelsen av oktober, mens selve prisutdelingen finner sted på Nobels dødsdag den 10. desember. Seremonien har siden 1990 foregått i Oslo Rådhus. Det holdes også en egen konsert i forbindelse med utdelingen, Nobels fredspriskonsert, der vinneren og prominente gjester deltar. Nobels fredspris ansees å være verdens mest prestisjetunge fredspris.
nynazisme – betegnelse på visse bevegelser med utpregede nazistiske trekk, som er oppstått i enkelte land etter den annen verdenskrig. Betegnelsen benyttes ofte generelt om ytterliggående nasjonalistiske partier, særlig hvis de også har rasediskriminerende mål. Bare i sjeldne tilfeller har slike partier vedgått å ha et forbilde i den tyske nasjonalsosialisme.
næringsliv – betegnelse på den samlede økonomiske virksomhet i et land. Begrepet næringsliv brukes noen ganger om bare det private næringsliv slik at offentlig virksomhet faller utenfor.
nødhjelp – hjelp i en nødsituasjon hvor det er personskade.

O
OECD – (Organisation for Economic Co-operation and Development) opprettet 30. sept. 1961 etter en omorganisering av OEEC (Organisasjonen for europeisk økonomisk samarbeid). Organisasjonens oppgave er å fremme økonomisk vekst i medlemslandene, å samarbeide om konjunkturpolitikken og å bidra til å utvide verdenshandelen på multilateralt ikke-diskriminerende grunnlag.
omskjæring – et operativt inngrep på mannlige og kvinnelige kjønnsorganer som utføres på medisinske indikasjoner eller i henhold til religiøse eller kulturelle påbud. I sin opprinnelige betydning av ordet innebærer omskjæring fjerning av forhuden hos gutter/menn (circumcisio), mens begrepet i dag også omfatter kjønnslemlestelse (mutilering), dvs. rituelle og religiøst betingede inngrep på ytre og indre kjønnsorganer hos begge kjønn.
Oslo-avtalen – eller Oslo-avtalene, to avtaler mellom Israel og PLO, inngått 1993–95 etter hemmelige drøftinger gjennom den såkalte Oslo-kanalen eller Oslo-prosessen. Avtalen var betydningsfull fordi PLO og Israel da anerkjente hverandre som forhandlingspartnere og innledet en prosess mot en endelig fredsavtale mellom palestinerne og israelerne.
overforbruk – for stort forbruk

P
perestrojka – det russiske ordet for de økonomiske reformene som ble innført i juni 1987 av den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjov. Ordets bokstavelige betydning er omstrukturering, og henviser til omstruktureringen av Sovjetunionens økonomi.
planøkonomi – et økonomisk system der staten fastsetter hva som skal produseres av varer og tjenester
PLO – Palestinas frigjøringsorganisasjon; paraplyorganisasjon for den palestinske motstandsbevegelsen, stiftet i Øst-Jerusalem i mai 1964, etter et initiativ av Arabiske liga. Leder fra starten var Ahmad Shukairi, 1969–2004 Yasir Arafat, fra 2004 Mahmoud Abbas. Al-Fatah er den største av medlemsorganisasjonene i PLO.
politistat – en stat (land) der politiet og eller militærvesenet kan gripe inn mot statensinnbyggere med anholdelser, ransakinger og avhør uten bestemt lovhjemmel, og hvor myndighetene kan fengsle personer i ubegrenset tid uten rettergang eller dom.
P-pille – hormonpreparat i tablettform til forebygging av svangerskap.
proteksjonisme – en økonomisk politikk hvor en ved ulike midler begrenser handel mellom land.
provosert abort – et begrep generelt brukt om et svangerskap som blir avbrutt i den hensikt å hindre fødsel av et barn.

R
rasediskriminering – rasisme
raseskillepolitikk – se apartheidpolitikk
rasisme – oppfatning eller sett av holdninger som bygger på forestillingen om at mennesket kan deles inn i distinkte «raser» og at disse kan rangeres som høyerestående eller laverestående på grunnlag av biologiske, mentale og/eller kulturelle egenskaper.
rasist – tilhenger av rasisme, rasehater
Redd Barna – norsk hjelpeorganisasjon, opprettet av Norges Barnevernsråd i 1946 med formål å arbeide nasjonalt og internasjonalt for å fremme barns rett til liv, helse, utvikling, beskyttelse og deltakelse.
Rioerklæringen – en erklæring undertegnet 14 juni 1992. Inneholder prinsipper om bærekraftig bruk av skogene, samt Agenda 21 som er dagsorden for den 21. århundres internasjonale samarbeid om miljø og utvikling.
Roma-traktaten – Traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap. Inngått 25. mars 1957 mellom Belgia, Nederland, Luxembourg, Frankrike, Italia og Vest-Tyskland, og trådte i kraft 1. januar 1958. Traktaten la grunnlaget for Det europeiske økonomiske fellesskap (EEC) og Det europeiske atomenergifellesskap (EURATOM), som utviklet seg til dagens europeiske union.
romkappløp – en uformell rivalisering mellom stormaktene USA og Sovjetunionen om å utforske verdensrommet og få første kunstige satellitt ogmenneske ut i rommet, og deretter få mennesker til månen. Varte fra rundt 1957 til 1975.
Røde Kors – internasjonal humanitær organisasjon stiftet 1863 etter initiativ av sveitseren Henri Dunant.
råstoff – stoff som egner seg til bearbeiding

S
samboer – partner som en bor sammen med uten å være gift
samlivsform – måte å leve i et forhold på, f.eks. ekteskap
Schengen-avtalen – avtale som avskaffer grensekontroll av personer mellom medlemslandene, etter mønster fra den nordiske passunionen, og etablerer et omfattende politisamarbeid.
seksuell lavalder – en aldersgrense som et lands lov har satt for når man kan ha seksuell omgang.
seksuelt overgrep – er i norsk lov (Straffelovens kapittel 19, sist endret 11. august 2000) definert som seksualforbrytelser. Seksualforbrytelser omtales i lovteksten som seksuell omgang, seksuelle handlinger samt seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd.
Sensur – betyr å holde noe borte fra allmennheten.
sionisme – betegnelse på det jødiske folks ønske og håp om å vende tilbake til Jerusalem og landet Israel (Sion).
skatt – økonomiske ytelser, i praksis pengeytelser, som av stat og kommune pålegges borgerne uten at disse får direkte motytelser.
slum – fattigstrøk i storby; (nå ofte:) byområde preget av forfall
Solidaritet – (polsk Solidarność) et polsk fagforbund, grunnlagt i september 1980, opprinnelig ledet av Lech Wałęsa.
spontanabort – et begrep som brukes når et ufødt foster dør under svangerskapet uten at dette er kunstig framprovosert. Dette skjer oftest i de første tre månedene av svangerskapet.
Statens Pensjonsfond – utland – fond opprettet ved lov av 22. juni 1990, het frem til 2006 Statens petroleumsfond (‘Oljefondet’). Fondets inntekter er statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten og avkastningen av fondets formue. Fondets utgifter består av en årlig overføring til statskassen som tilsvarer bruken av petroleumsinntekter over statsbudsjettet, dvs. dekning av det oljekorrigerte underskuddet.
Stasi – det tidligere hemmelige politiet i Øst-Tyskland (DDR)
statsborger – person med borgerrett i en stat.
statsbudsjett – overslag over statens påregnelige inntekter og utgifter i en kommende periode, vanligvis ett år.
statskupp – omveltning som settes i verk «ovenfra» i strid med forfatningen, f.eks. ved at statsoverhodet avskaffer nasjonalforsamlingen. Rettslig må statskupp bedømmes som en revolusjon, men det siste betyr i vanlig språkbruk oftest en omveltning «nedenfra», ved at folket eller partier griper makten.
sterilisere – gjøre steril, dvs. å gjøre et mannlig eller kvinnelig individ ute av stand til å formere seg.
storby – en by med over en halv million innbyggere, og som hovedregel minst én million innbyggere i byområdet med forsteder
subkultur – delkultur, kulturform som er en avart av en annen og videre utbredt kultur.
subsidier – overføringer som er knyttet til næringsvirksomhet.
supermakt – et begrep som ble brukt om USA og Sovjetunionen under den kalde krigen. Uttrykket spilte på at supermaktene lå så langt foran andre nasjoner med hensyn til militærmakt og politisk og militær innflytelse at de stilte i en klasse for seg selv.

T
Taliban – en islamistisk bevegelse som styrte Afghanistan fra 1996 til 2001.
terror – eg. en sinnstilstand som innebærer at man blir overveldet av en følelse av intens, umiddelbar fare. Ordet representerer også det fysiske uttrykk et menneske eller en gruppering kan gi til kjenne gjennom handlinger, som regel ulovlige, der formålet vanligvis er å skape oppmerksomhet for ens sak. Terrorisme kan også være falske flagg operasjoner for å få det til å se ut som om det er gjennomført av andre en de som faktisk står bak og derfor kan terrorisme utføres av den som ser ut som et offer.
toleranse – betyr «det å tåle» eller «holde ut noe». I en samfunnsmessig og politisk sammenheng kan toleranse derfor defineres som evnen og viljen til å tåle, altså leve med, de av andres meninger, holdninger og handlinger som man selv ikke aksepterer.
toll – skatt på vareflommen over en landegrense.
tortur – bevisst, målrettet og systematisk fysisk eller psykisk mishandling av et menneske med den hensikt å bryte ned personens vilje og motstandskraft.
tradisjon – i alminnelig språkbruk betyr tradisjon kultur som er overført gjennom tid, fra slektledd til slektledd.
Trumandoktrinen – et politisk prinsipp som ble etablert av president Harry S. Truman i 1947 som et svar på stadig økt innflytelse fra Sovjetunionen senere også Kina. Poenget var at amerikansk utenrikspolitikk skulle ha oppdemming mot kommunismen som et hovedprinsipp.
tuberkulose – en sykdom som vedrører som regel lungene.
Tusenårsmålene – ambisiøs målsetting om sosial og økonomisk utvikling 2000–15, vedtatt av FNs generalforsamling ved inngangen til det nye årtusen.
tvangsekteskap – en populær betegnelse på et arrangert ekteskap som blir gjennomført til tross for at minst én av partene er motvillig. I norsk samfunnsdebatt oppfattes tvangsekteskap ofte som synonymt med arrangert ekteskap, til tross for at de aller fleste arrangerte ekteskap blir gjennomført med begge parters velvilje.

U
ufaglært arbeider – en arbeider uten yrkesutdanning
u-land – (utviklingsland) generell betegnelse på land med svak og ofte ensidig utviklet økonomi, og som har oppnådd en lavere grad av sosial og økonomisk utvikling enn industriland. Selve begrepet utviklingsland (eng. developing countries) er i seg selv omstridt fordi det innebærer en utstrakt grad av generalisering og bidrar til en videreføring av tidligere begrep som «tredje verden», fra den kalde krigens dager. Dette er dels erstattet med betegnelsen «land i sør», eller bare «Sør».
underernæring – tilstand som oppstår når kroppens behov for energi og/eller næringsstoffer over tid ikke tilfredsstilles gjennom inntak av mat og drikke.
undertrykke – kue, tyrannisere
ungdomskultur – kultur skapt av og for unge mennesker
ungdomsopprør – protestbevegelse blant ungdom mot det bestående samfunn
urbanisering – en betegnelse for de forskjellige prosessene forbundet med forflytting av mennesker, markeder og aktiviteter fra landsbygda til bymessige områder.
uteligger – husløs person som ligger, sover ute
utvandrer – person som utvandrer, emigrant

V
valutakurs – prisen eller kursen på utenlandsk valuta
velferdssamfunn – betegnelsen på en stat som, i tillegg til å sørge for sine borgeres sikkerhet, yter dem en rekke grunnleggende goder som for eksempel støtte til utdannelse, trygder ved sykdom eller fattigdom og pensjon.
velferdsstat – betegnelse på stat som i betydelig grad garanterer samfunnets medlemmer hjelp hvis de skulle komme ut for helsesvikt, sosial nød eller tap av inntekt (f.eks. ved arbeidsledighet eller alderdom), og som sikrer den enkelte rett til utdannelse.
Verdensbanken – fellesbetegnelsen for fem internasjonale organisasjoner som yter finansiell bistand og rådgivning for å fremme økonomisk utvikling og medvirke til fattigdomsbekjempelse i utviklingsland. Banken er en del av FN-systemet, men er eid av landene som har skutt inn bankens kapital.
verdensrommet – det rom som alle himmellegemer beveger seg i; den del av universet som ligger utenfor Jordens atmosfære; universet.
Vestbredden – landområde som utgjør storparten av det palestinske selvstyreområdet, og som vil danne kjernen i en fremtidig palestinsk stat. Vestbredden er i nord, sør og vest avgrenset av Israel, mot øst av Jordan.
våpenindustri – produksjon og eksport av våpen, ammunisjon og militære tjenester

W
Warszawapakten – tidligere militær- og sikkerhetspolitisk allianse mellom Sovjetunionen og de kommunistiske land i Øst-Europa. Ble formelt oppløst 1. juli 1991.
WTO – World Trade Organization; internasjonal organisasjon for regulering av handelen mellom stater. Opprettet i 1995 som en fortsettelse av GATT (Generalavtalen om toll og handel) fra 1948. WTO skal bl.a. fremme handelen mellom stater, utforme regler for verdenshandelen med både rettigheter og forpliktelser for partene, og løse handelskonflikter mellom dem.

Y
Yom Kippur-krigen – krig mellom Israel, Egypt og Syria i oktober 1973. Krigen fikk sitt navn fordi den startet på jom kippur den 6. oktober. Det israelske forsvaret var uforberedt på angrepet, men mobiliserte raskt og var i ferd med å påføre Egypt og Syria nye nederlag da en våpenhvile ble etablert under FNs beskyttelse den 24. oktober
ytringsfrihet – retten til fritt å gi uttrykk i skrift og tale for meninger om politikk, religion, moral og alle andre forhold. Tidlig anerkjent som et av grunnvilkårene for et fritt statsstyre. En viktig del av ytringsfriheten er trykkefriheten. Prinsippet om ytringsfrihet er gjennomført i de fleste demokratiske stater.

Ø
økologisk fotavtrykk – en metafor som gir et tall for hvor mye produktivt jord- og vannareal som kreves for å produsere de ressursene vi forbruker og for å absorbere våre utslipp. Uttrykket ble først brukt av den kanadiske professoren William Rees i 1992. Måling av det økologiske fotavtrykket er nå en vanlig metode brukt omkring i verden for å få en indikator på miljømessig bærekraft. Det kan brukes til å måle og regulere ressursforbruket i en økonomisk enhet. Det brukes ofte til å måle bærekraften til produksjons- og servicebedrifter, organisasjoner, regioner og nasjoner.
økonomisk vekst – økning i et lands totale produksjon over tid, eller skarpere, økning i et lands produksjon per innbygger over tid.

Login






© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern